Utgrävningen av ett järnåldersgravfält 1924-1929
Ett av Västsveriges största gravfält från förromersk järnålder
Utgrävningen vid Ekehögen gjordes 1924 då man skulle bygga vägen mellan Onsala kyrka och Mariedal. Det var Elof Lindälv som fick uppdraget av riksantikvariatet. Man hittade lerurnor, brända ben, smycken, redskap mm.
Elof Lindälv, bland annat fornforskare och hembygdsvårdare i Göteborg och Norra Halland. I bakgrunden ser vi Sven Christensson.
Alma Wallins affär vid Ekhögen
En 11 000 år gammal boplats vid Onsala kyrka
När Båt- och Sjöfartsmuseet i Onsala som invigdes den 10 juni 2000 skulle byggas hittade man boplatslämningar från två olika epoker. En var en yngre boplats i ett övre lager som kan dateras till bronsåldern/järnåldern. Den andra var en äldre stenåldersboplats djupare ner i marken som är cirka 11 000 år gammal. Idag finns utgrävningen bevarad men övertäckt.
Stenåldersboplatsen
Stenåldersboplatsen vid Onsala kyrka låg på en ö och här vistades man förmodligen bara under sommarhalvåret för att i första hand jaga havsdäggdjur och i andra hand fånga fisk. Troligtvis vandrade man ner till Europas fastland under vinterhalvåret för att jaga ren. Först för cirka 10 500 år sedan blev människorna i våra regioner mer bofasta.
Bronsålders- och järnåldersboplats
Under denna period, som sträcker från omkring 4000 till 1000 år sedan, var vattennivån vid Onsala kyrka cirka 10 meter över dagens havsnivå. Från denna tid har man bland annat hittat stolphål, härdar och kokgropar.
Källa: UV Väst Rapport 2007:2
arkeologisk efterundersökning
Bengt Nordqvist
Här är en kokgrop som var belägen vid entréen till museet.
Här syns tydligt de olika jordlagren.
Sjökapten Sven Sandström dåvarande ordförande Båt- och Sjöfartsmuseet i Onsala visar nivåkartan över Onsala.
Kartor på utgrävningarna vid:
- Knaparyd
- Runsås
- Platsen mellan Staregården och Apelröd (utmed Norrelundsvägen)
- Underliden
Utsikt från Norrelundsvägen och domarringen
Utsikt från Norrelundsvägen och domarringen
Fynd uppgrävna i Onsala
En flintakärna som hittades utav Ann-Britt Stümer på Liden 9, Onsala.
Ann-Britt berättar att när hon var ute och rensade och grävde i rabatten för några år sedan hittade hon denna gammal flintkärna. Hon tog ett foto på den och skickade det till en Antikvarie/Arkeolog på Göteborgs Stadsmuseum.
Svaret hon fick var att det var en flintkärna från vilket spån och avslag slagits. Dessa användes från stenåldern fram till järnet tog över flintans roll. Hon trodde att det kunde vara från Stenåldern.
Spännane! Är det någon mer som har fynd som ni funnit kanske i er trädgård och vill dela med er av dem till hemsidan. Maila maneta.linger@gmail.com
Badlivet på Utholmen
Copyright © All Rights Reserved - maneta.linger@gmail.com - www.onsalashistoria.se