Onsala under andra världskriget
Onsalas taxi "Bill Bengtsson" med gengas.
Andras världskriget påverkade det vardagliga livet här i Onsala trots att Sverige inte var med i kriget. Man var orolig att tyskarna skulle invadera Sverige just via våra trakter. För att skydda Sverige från invasion via Onsala så kom det hit en stor mängd militärer. Dessa skulle ha någonstans att bo och att arbeta. De ockuperade flera gårdar, hus och skolor. De bofasta fick på många ställen själva tränga in sig i ett rum och köket för att militären skulle få plats. När skolorna var ockuperades fick eleverna gå i skolan i någons hem. Militären bodde inte bara i husen utan de bodde också i tält och hade bland annat med sig egna kokvagnar.
Det var inte bara det att militären tog över hemmen de ockuperade även stora markområden. Södra delen av Onsalahalvön från Gottskär och söderut var militärt område. För att komma dit var man tvungen att ha ett passerkort.
Mat och bensin var saker som var ransonerade. För inköp av mat hade man ransoneringskuponger. Bensin fick inte privatpersoner köpa utan alla bilar skulle ställas av. Man var till och med tvungen att ta av däcken och palla upp bilen. Det gick att få dispans att köra sin bil. Taxin i Onsala fick dispans men var tvungen att skaffe ett genargregat för att kunna köra.
Jag har intervjuat några onsalabor som kommer ihåg hur det var i Onsala under kriget. Dessa intervjuer kan ni läsa på denna sidan. Trots allt elände så berättar damerna gärna om hur stiliga militärerna var i sina uniformer och att de gärna kom och drack kaffe med befolkningen och hjälpte till på gårdarna då de inte alltid hade så mycket att göra.
Idag vet vi att Sverige inte var med i kriget och att det inte blev någon invasion via Onsala. Men just då när tyskarna invaderade Norge och man kunde se båtarna passera utanför fjorden var här en stor rädsla om vad som skulle kunna ske. Många skickade i väg sina fruar och barn till tryggare ställen ”på andra sidan järnvägen” som min farfar på Karsegården sa.
Badlivet på Utholmen
Copyright © All Rights Reserved - maneta.linger@gmail.com - www.onsalashistoria.se