Gottskär
Att Gottskär har varit en strategist plats under lång tid förstår man genom att det finns bevis på att det var en handelsplats redan under 1200-talet. Den lilla danska staden Gåseskil med sitt kapell låg också här vid dagens tennisbana. 1539 lades staden ner och invånarna fick flytta till Varberg.
1662 var Gottskär ett kronofiskeläge med sju familjer. Dessa skulle skatta 3 daler silvermynt vardera.
Det var 1881 som en ny epok för Gottskär startade. Början på det Gottskär som vi har idag. Det var ett konsortium med kungsbackbor som köpte gården Skällared 3 utav styrman Röse. I konsortiet ingick bland annat konsul Aron Svahn, läkare P I Ekman och herrarna Svensson och Petzäll. Deras vision var att bygga upp en badort liknade den i Särö. I samband med köpet av Skällared 3 ingick rätten att driva gästgiveri. Under 1880-talet byggdes en restaurang, ett badhus och en brygga ut till Utholmen. Självklart byggdes det också en ångbåtsbrygga.
År 1883 kunde man läsa i tidningen att ångfartyget Kusten skulle köra reguljära turer mellan ”Göteborg-Onsala-Ölmanäs och Kungsbacka”.
Ett år senare kunde man läsa i tidningen att mycket hade hänt i Gottskär som var på väg att bli en villastad. Ett nytt varmbadhus var uppfört från grunden. Det gamla Corps de logis var ombyggt och renoverat till en utmärkt restauranglokal (Societetssalongen). Herrarna Svensson, Petzäll och Svahn hade nu även sitt handelshus och nya magasin i Gottskär.
Från Gottskär exporterades det bland annat havre till England och vi importerade kol. Ångbåtstrafiken gjorde att det behövdes en koldepå i Gottskär. Om man behövde fylla på kol skulle man tuta en viss signal när man passerade Fjordskärs fyr. När ”kolkillarna” hörde detta kunde de snabbt ta sig ut till koldepån som låg i uttjänta avriggade skepp på svaj i hamnen.
Under samma period blev segelfartygen utbytta mot ångfartyg. De gamla slitna segelfartygen höggs upp i Gottskär. Virket och delar av fartygen såldes till bland annat bränsle. På en gård i Vässingsö har man använt båtspant till reglar när man byggde ut ett rum i slutet av 1800-talet.
Dagens stora hamnplan fanns inte före 1930-talet. Udden längst ut var vid högvatten en ö, Gåsholmen, med en bergsknalle. Här låg det en gång i tiden en kvarn som uppfördes 1757 av Lotsålderman Gedda som då ägde Skällared 3. Det var en av cirka 200 väderkvarnar i Onsala. När piren i hamnen skulle byggas sprängdes bergknallen bort och stenen hamnade i piren. Sundet mellan land och Gåsholmen fylldes också igen.
I början av 1900 talet kom det också att finnas affärer i Gottskär. Det var familjen Bjökman och Sellman som hade specerieaffärer och Jönssons konditori. Både Sellmans och Jönsons kom att leva kvar fram till nutid. Affären som Selma Björkan drev med din make kom att läggas ner och Selma startade en ny affär p å Karsegården tillsammans med sin bror Waldemar Anderson.
Konsul Aron Svanhs festliga sommarvilla i Gottskär från 1880-talet. Han var en av delägarna i konsortsiumet som vill bygga upp Gottskär till en moderna badort samt att han var ordförande i Gottskärs segelsällskap.
Enligt tidig bildtext till denna bild är detta sinnebilden för ett bekymmerfritt sommarliv, då punschen aldrig fattades. På tornet vajar den svenska flaggan och i fonden de danska och tyska nationalsymbolerna. Kungsbackabon Aron Svahn var förutom redare 1880-1892 tysk konsuläragent och dansk vicekonsult.
Gottskärs restauranger och badhus genom tiderna
Den ursprungliga restaurangen Corps de logi var en gästgivargård på fastigheten Skällared nr 2. Där kunde man få mat, sprit, husrum och skjuts till närmaste gästgivargård som låg i Kungsbacka. De sista ägarna av gården var August och Anna-Maria Carlsson. De sålde gården och rättigheten av driva gästgiveri 1881 till ett konsortium bestående av konsul Aron Svahn, läkare P I Ekman och herrarna Svensson och Petzäll som ville bygga upp Gottskär till en badort.
Byggnaderna på gården byggdes om och där öppnades en restaurang. Framför huset byggdes en ångbåtsbrygga. Hit kunde nu ångbåten med gäster från bland annat Kungsbacka lätt lägga till. Som ringar på vattnet kom det att byggas både varm och kallbadhus i Gottskär och bryggan ut till Utholmen byggdes.
Det allra första varmbadhusest startade Lovisa Norberg i en sjöbod. Man fick bada i ett gammalt saltkar och vattnet bar Lovisa in i hinkar. Vattnet värmes till rätt temperatur i en kittel. Ville man ha tång i badet gick det bra mot en extra peng.
Dert var många som besökte Gottskär under sommaren. Antingen bodde man på restaurangen eller så hyrde man in sig i husen i Gottskär, på något pensionat eller på gårdarna runt om i Onsala. Man kunde skriva in sig i Socitetssalongen som restaurtangen då kallades för 10 kr per familj.
Redan på denna tiden kom kända personer till Gottskär. Docenten och skalden A.U. Båth återkom till Gottskär varje år. Han dog 1912 och till hans minne restes en sten som står nära havet och restaurangen. Stenen är signerad Ninna Svantesson.
1924 köptes restaurangen av Dir Emil Hammarberg. Han byggde om och moderniserade den. Det var också han som tog ”Neptun på Delfinen” till Gottskär. Neptun som hade varit med på Värlsutställningen i Göteborg 1923.
Några år senare kunde man läsa i tidningen att:
”På Gottskär finns det en välskött restaurang med 18 rum.”
Dans var också vanligt och det dansades ibland på bryggan, särskilt då Flottans båtar låg inne fjorden. Innan kyl och frys fanns så för att hålla de populära dryckerna kalla på sommaren fick man använda mycket is. Det var lantbrukarna som sågade is på mossar och på sjön. Isen förvarades i lador och magasin inpackade i sågspån.
Tyvärr blev inte denna restaurang så långlivad. Den 26 juni 1934 brinner den ner till grunden. Ägaren Emil Hammarberg lovade då att till nästa år skulle en ny restaurang vara på plats.
Det var inte Emil Hammarberg som kom att bygga en ny restaurang. Han sålda marken och rättigheterna till Dir Henning R Johansson. Han byggde ett helt nytt ”Gottskärs Havsbad” i en helt annan stil än det gamla.
Gottskärs nya Havsbad
Gottskärs nya Havsbad var stort och mycket flott. Det fanns en stor orkesterscen. Baren var guldfärgad och med blommor och toaletterna fantastiska. Dåtidens stora artister spelade och en av dem var Zarah Leander till kompanjemang av sin Arne Hulfers. Från 1936 och fram till 1965 vi vi inte så mycket om ägarländerna. Vi vet att en av krögarna var familjen Strand och att ASEA ägde och använde hotellet och restaurang som semesterhem några år på 50 talet. Vi vet också att på i början av 60 talet ägde Yngve Hansson hotellet. Han var stockholmare, som där ägde flera restauranger som Tegner och Piperska Muren. Han var en uppskattad krögare och samarbete mycket med SS Kaparen och dess dåvarande klubbmästare, Klas Olbing.
Till Gottskärs Havsbads hotell kom det att byggas ett annex för att få fler rum. Under krigsåren utnyttjades allt både hotell och annex till militären.
Onsalabon Åke Ström berättar att Åke Söderblom bodde i annexet och uppträdde på restaurangen. Även Alice Babs uppträdde på restaurangen i slutet av 1950 -1960. Hon bodde då i sin båt. 1958 var tyska fotbolls landslaget bosatta på restaurangen under VM. Åke berättar vidare att vi ungdomar försökte få spelarautografer men blev utmotade. Han berättar också att en av kyparna i mitten av 50 talet inte hade något boende utan sov på en madrass ute på Utholmen. En vinter uppträdde till och med Bill Haley i Gottskär, han med Rock Around The Clock. Gunnar Gren fotbollsspelaren var stamgäst under flera år när han bodde på Draget. Ett årligt återkommande stort evenemang var när Jagarna Halland o Småland ankrade i fjorden och tenderbåtar forslade militärerna till krogen.
Det gick till och med bussturer från Göteborg med folk som ville roa sig i Gottskär.
Gottskärs Havsbad blev Jens krog
Jens Furuland köpte Gottskärs Havsbad runt 1965 utav Yngve Hansson och omvandlade det till Jens Krog.
Jens, som tidigare hette Svensson, kom till Gottskär 1959. Han levde mellan 1928 och 2001. Jens var sjöingenjör och började sin yrkesbana på KA4 i Göteborg. Dessutom var han en av utställarna på Kungsmässan båt expo på 1960-talet.På denna tiden var han gift med Gun Furuland som var dotter till den legendariska Lulli Jönson som drev Jönsons konditori. Han var också mycket intresserad av bilar och var en av de drivande i veteranbilsutställningarna i Tjolöholm I hans garage fanns en vacker blå Roll Royce och en fin Mercedes.
Hotellet och restaurangen var i dåligt skick när Jens köpte det. Det hade 16 dubbelrum samt restaurang. Allt fick städas och speciellt restaurangköket måste uppgraderas och fräschas till. Till detta behövdes det mer folk. Jens hade redan en man som hjälpte honom i allt och när han bad om att Jens skulle anställa en person för Kaffe och Spritkassan så ville inte Jens det. Istället gav han uppdraget till Lille-Maj som han träffat på Båtmässan och som där redan skötte kassan och receptionen på helgerna Lille- Maj och Jens blev snart ett par men det tog några år innan de blev gifta.
Reseach om Jens Krog och den senste bygganden ha gjords av Björn Malmström som även har intervjuat Lille-Maj Furuland den 22/10-20 som ägde Restaurangen mellan 1965 till 2015.
Segelsällskapets Kaparen anordnade skol SM i segling 1967. Då hade man tillträde till hela Gottskärs Havsbad. Kaparen hade ett mycket gott samarbete med dåvarande ägare av Gottskärs Havsbad, Yngve Hansson, som lämnade över nyckeln till hela restaurangen. Många fick hjälpa till och damerna gjorde smörgåsar. Många av seglarna fick bo i FBU förläggningen och hos Claes Liljeberg som samma år köpte hotellets Annex. Clas Liljeberg bor förövrigt kvar i Annexet än idag. (Skol SM i segling 1967 hämtat från minnen med Claes Liljeberg utav Björn Malmström). Mer om personerna Lille-Maj och Jens Furuland klicka här.
Jens krog var på 70 talet Västkustens största danskrog. Det var dans varje fredag och lördag. Stora artister var där och spelade. Britta Borg var där och vid ett tillfälle var Bill Haley and ”his Comets” i Sverige. Jens hade kontakt med Artistförmedlingen och fick Bill Haley att komma till Gottskär. Man hann inte annonsera men det blev snabbt fullt. Orkestern fick gå in bakvägen för att undvika hysteriska fans.
Hyresgästerna skulle varje dag ha frukost och sängarna städade. Det var ett tungt jobb för Lille-Maj så ibland tog hon in extrapersonal. Beläggningen på vintern var dålig. Runt 1975 var det ett företag i Kungsbacka, som skulle flyttas till Dalsland. För att lära sig allt och flytta företaget fick 20 – 30 personer under ett helt år bo på hotellet. Det blev överbokat och folk bodde t.o.m. i källaren.
Jens var mest intresserad av fastigheten, hamnen och att sälja båtar. Lille Maj var inte van restaurangmänniska men fick hjälpa många källarmästare och kockar.
På vintrarna var det många 50-årskalas och föreningarna i Onsala hade sin kalas på Krogen. Självklart hade SS Kaparen alla sina kalas på krogen. Det var höstfester och julfester och ibland jubileum och regattafester.
En av krögarna på 80 talet var” Dojjan” eller Dojejovsky som han egentligen hette. Han satte fart på restaurangen och hade spelningar med Charlie Norman, Janne Lucas” och Robert Wells. Dojjan gick bort för tidigt och sonen Daniel tog över några år innan dagens krögare Fredrik Karlsson och Therese Andersson tog över. Dojjans dotter Katarina bor idag i det lilla vita huset intill glasskiosken i Gottskär.
Lille-Maj skötte det mesta på hotellet och man insåg snart att det var en bättre idé att bygga om hotellrummen till lägenheter. Själva bodde Jens och Lille- Maj länge i en liten lägenhet på hotellet men de hade även en lägenhet i Göteborg.
De flyttade sedan in på det lilla huset intill Kaparens båthus. Det huset var tidigare panncentralen till det badhus som var föregångaren till Båthuset. Jens byggde snabbt om huset och där bor Lille Maj ännu hösten 2020.Man byggde då sex lägenheter och några kontorslokaler. Största lokalen blev Tandläkarpraktik med pappa Palmgren och sedermera sonens Christian Palmgren som tandläkare. Den praktiken tog upp 6 rum.
Runt 1980 kom en boråsare till Gottskär och ville hyra en båtplats. Han kunde konfektion och Lille-Maj och Jens tänkte att kanske var det bättre att sälja kläder än att hålla på med restaurang. Så blev det och i många år var restaurangen och senare i det f.d. köket klädhandel. Man hade kläder från Algots och från Danmark, där man hade bra leverantörer. I dessa lokaler håller nu Peder Öberg till med sin segelsömnad.
I nederdelen mot havet/hamnen så fanns en lokal som kunde användas som restaurang. Lille-Maj hade full upp med sin klädhandel så man fick lägga ut skötseln till någon annan. Lokalen hette då Sjösidan. Ett år fick Anette Andrén (nu Malmström) det fulla ansvaret. Det var busslaster av folk som snabbt ville ha in mat.
Lokalen blev sedan dykarfirma med Mikael Casseras som ansvarig. Därefter var det surfboard utförsäljning och sedan kom Håkan Sjögren in med sin båtfirma. Numera är det Bra Båt som har lokalerna.
Jonas och Marianne Hillhammar tar över – nytt projekt.
Lille Maj blev som alla lite äldre och kunde omöjligen i längden driva Hotellet och restaurangfastigheten. Hennes två döttrar ville inte ta över varför hon runt 2014 började fundera på att sälja. Många var intresserade men utvald blev Jonas och Marianne Hillhammar som bor i Gottskär.
Jonas vill behålla Gottskärs karaktär men bygga om och bygga nytt. Planarbetet har pågått i fem år. Förhoppningsvis blir det klart under 2021 så att bygget kan börja 2022. Restaurangen ska då ersättas med småhus och ett underjordsgarage.
Restaurangen flyttas mot hamnen, som blir utbyggd till 175 platser. För att kunna göra detta har Hillhammars köpt den saknade strandremsan som tidigare ägdes av Onsala Skifteslag.
Ett tillägg i restaurangens historia
I ett mail från Gun Brynå berättar hon att hon och hennes man Rolf startade Onsala Mäklaren i Gottskär. De drev firman i 25 år. Rolf var när vän med Jens och de började förhandla om att starta och bygga upp Hamnkrogen redan 1982. Efter långa förhandlingar fick de igenom kontraktet och började bygga om hela krogen från scratch. Det var en stor invigning på Valborgsmässoaftonen 1984. Restaurangen drevs som en familjkrog i tre år samtidigt som Gun och Rolf Brynå drev Onsala Mäklaren. Därefter köpte "Dojan" krogen och drev den vidare.
Badlivet på Utholmen
Kappsegling i Gottskär
Kallbadhuset på väg ut mot Utholmen. Yngve Hansson sålde det till Segelsällskapet Kaparen som gjorde om det till Båthus. Det var Klas Liljenberg, Klas Olbing och Boris Jaurelius som gjorde affären.
Copyright © All Rights Reserved - maneta.linger@gmail.com - www.onsalashistoria.se