Nidingens fyrplats -
ett svårtillgängligt men attraktivt turistmåld.
1623 befallde den danska kungen Christian IV att det skulle upprättas två koleldade vippfyrar på Nidingen. Dessa stod klara 1624. I slutet av 1600-talet ersattes vippfyrarna med fasta fyrpannor som stod uppställda på slagghögarna som hade bildas under åren. 1766 fick Nidingen som komplement till fyrarna en klockstapel och mistsignalklocka.
1832 byggdes dubbelfyrar som då eldas med stenkol om. Nu fick man även fastpersonal istället för bönder som kom ut i skift för att hålla igång fyrarna. Bemanningen var fyrmästare, fyrvaktare, fyrbiträden och deras familjer. Samtidigt byggdes det första vinterbonade huset för fyrpersonalen. 1846 höjdes fyrarna till den höjd de har idag och man gick över till olja istället för stenkol.1875 fick Nidingen tre mynningsladdade kanoner. Dessa var ett komplement till fyrarna och klockan. Man sköt med dessa, vid dis och dimma, om något fartyg kom för nära grunden runt Nidingen.
1884 installerade det lampnäbbar (ljusvekar) i fyrarna och man gick över till att elda med fotogen. Telefonen kom till Nidingen 1924. 1945-1946 togs den ny elektrisk fyr tas i bruk och samtidigt drogs det in el, vatten och avlopp till alla byggnader. Fyren och mistsignaleringen automatiserades 1973 och en 1 januari 1979 avbemannades Nidingens fyrplats.
Nidingen ligger på ett rev ca 7 km söder om Onsala halvön. Revet mellan Lilleland och Klockfotsbojen är ca 4 km. Själva ön är ca 1000 m lång, 350 m bred och 3, 5 m hög. Runt 700 fartyg har förlist här genom åren.
Historiska bilder från Nidingen
När det stormar kommer det upp både sten och tång på stränderna. Detta måste ”skottas” bort för att man skall kunna ta sig ner till båtarna.
Nidningens dubbelfyrar renoverades på insidan 1991-92.
En sommardag 1991 var Stig Karsegård ute i sin motorbåt tillsammans med Ethel Lindström och Håkan Andersson. Då föddes tanken att Nidingens fyrar måste bevaras till eftervärlden. Föreningen "För bevarandet av Nidingens dubbelfyrar" föddes och bildades redan samma år. Föreningen samlade in totalt i pengar, arbetskraft och material 1,8 miljonter kronor genom både privata och företags sponsorer för att renovera fyrarna på insidan. Det krävdes 32 ton material som kördes med båt från bua eller med helikopter. Även privatpersoner bland annat Stig Karsegård, Jerker Widén (arbetsledare), Evert Karlsson och Arne Hultgren många vänder med sina båtar. Arbetet tog två år. 1994 renoverades fyrarna även på utsidan. Det kostade 3 miljoner och det stod Länsstyrelsen för.
Länkar:
Nidingens Vänner
Onsala båt och sjöfartsmuseum
Badlivet på Utholmen
Copyright © All Rights Reserved - maneta.linger@gmail.com - www.onsalashistoria.se