Apelröd
Apelröd drivs av Onsala hembydsgille och ägs av Stiftelsen Donationen Fädernearvet.
Länk till: Onsala hembygdsgille
Anders Lundgren från Apelröd
Briggen Margareta
Historien om Onsala hembygdsgilles hembygdgård
Den äldsta anteckningen om Apelröd är från danska jordeboken 1592. Nästa anteckning är efter att Halland hade blivit svenskt. Den första på Apelröd som erlade skatt till Svenska staten 1646 var Bengt Olof Haakansson. Några är senara, 1660, hade gården bytt ägare och nu var det Hans Bengtsson som betalde skatt. Troligen var han son till Bengt Olof.
De allra första svenska mantalslängderna är från 1662. Gården Ablaröd ägdes då av Anders Oluffson som förmodligen var sonson till Bengt Haakansson. Här kan vi inte tyvärr vara helt säkra. Anders Olufsson var född omkr. 1615-1620, och levde här på gården under 1600-talet. Helt säkert var han död i början på 1700-talet.
År 1669 var det tre gårdsdelar i Apelröd som beskattades, Anders Bengtssons gård, Anders Hanssons gård och Anders Olufssons gård. Alla männen på gårdarna var gifta. Troligen med döttrar eller kanske syskonbarn till Anders Olufsson.
Två år senare skattades ytterligare en man för en gårdsdel nämligen Hans Andersson, som nog var son till Anders Hansson. Hans dotter Anna gifte sig med Anders Olufssons sonson, född 1690. Anders Olofsson blev Amiralitetslöjtnant, dvs kapten på ett kaparfartyg i Lars Gathenhielms flotta.
Alla gårdsdelar tillhörande Apelröd kom att ägdas av nära släktingar. Från omkr.1700 hade de även alla Apelbom som ett andra efternamn.
Att ha ett andra efternmamn var vanligt, särskilt inom amiralitetet. Detta för att kunna särskilja personer med samma namn. Denna sed tog även flesta skeppare inom kofferdisjöfarten (handelsfarten) efter. Namnen de tog härrörde sig från de gårdar där de bodde.
På Apelröd kom de flesta skepparna att segla inom kofferdisjöfarten. Där fanns bland annat två bröder av 10 syskon, Isac och Olof. De var söner till Ander Olofssons syster Anna Olofdotter Andersson. Bägge bröderna seglade som de flesta Apelbomar för Sederholms rederi i Helsingfors.
Olof omkom på resa mellan Onsala och Cork, och efterlämnade hustru och liten son. Isac gifte sig med Anna Jönsdotter Backman och bosatte sig på Stora Iserås. Isac var skeppare på brigatinen Hedvig och senare på skeppet Helsingfors. 1780 blev han skeppare på den stora fregatten Anders de Bruce. Isac fick 13 barn, sonen Alexander flyttar till Vessige och har där fortfarande ättlingar. Sonen Johannes omkom till sjöss. Döttrarna gifte sig med olika skeppare och som vanligt på den tiden dog flera av barnen i späd ålder.
.
Kvar på Apelröd bodde Isacs föräldrar. Deras döttrar gifte in sig på olika gårdar i Onsala. Yngsta dottern Ingry blev kvar på Apelröd. Hon gifte sig med Wilhelmson men 1810 försvinner denna gren av familjen från Apelröd.
Familjen Amjörnsson-Apelbom som också hade en gårdsdel vid Apelröd försvinner genom försäljning och laga skifte på 1870-talet.
Den enda gårdsdel som återståd var den del som ägdes av Amiralitetslöjtnantens syster Bengta, som var gift med Bengt Persson. De hade en son, Hans Bengtsson Apelbom, som i sin tur hade fem barn, Brita Kajsa som förblev ogift, Peter som gifte sig i Bäcken, Olof som var försvunnen till sjöss. Numera, av en slump, vet vi att han hade blivit tillfångatagen och hamnat i Trondheim där han sedemera bildade familj.
Olof har idag ättlingar som kontaktade Onsala hembygdsgille för att få veta om deras släktskröna stämmer och att deras anfader verkligen kom från Apelröd i Onsala, Sverige. Skrönan stämmer exakt och gillet har varit i kontakt med den person som bedriver deras släktforskning och kunnat ge dem deras historia.
Ytterligare en son till Anna Olofdotter Andersson som heter Benjamin dör i späd ålder. Det kom därför att bli dottern Johanna Helena född 1786 som tog över gården. Hon gifte sig med skeppare Anders Lundgren från Norra Lund. Anders dog i en sjöolycka 1828, där hela besättningen omkommer. Av deras fyra barn når endast två vuxen ålder. Tyvärr dör också sonen som 19 åring i Sura Baya av gula febern. Dottern Helena, född 1822 är alltså den enda arvingen till Apelröd. Hon gifter sig med Tobias Fager från gården Vickan. De får fyra barn. Yngste sonen Alfred Alexander övertog gården tillsammans med sin hustru Clara Amalia. Ett av deras två barn uppnår vuxen ålder och det är Charly Fager född 1891.
Charly Fager den siste privata ägaren av Apelröd
Charly var varken intresserad av sjöfart eller jordbruk. Han började redan i 20 års ålder att skriva artiklar i olika tidningar både lokala tidningar och för stockholmska Aftonbladet. Hans engagemang gällde särskilt försvars- och fosterlandsfrågor. Under åren 1915-1925 var han i olika perioder redaktör eller medarbetare i Norra Halland och Norra Hallands Veckoblad i Kungsbacka.
1919 blev han ordförande i Onsala kommunalfullmäktige och 1921 landstingsman för bondeförbundet. Charly blev också riksdagsman 1927, men endast en kort tid, eftersom han dog 1928.
Charly var inte gift och hade inga barn. I sitt testamente donerade han gården och all dess mark till Hushållningssällskapet i Halland under namnet Fädernearvet. Det fanns även stipendier som kunde sökas av ungdomar mellan 18 och 25 år som var intresserade av jordbruk och några fonder för gravvård och fonden Hemgåvan, de rum (tre rum och kök) som Charly Fager själv bebott på gården. Föremålen i dessa rum, som kunde tänkas få kulturhistoriskt värde, skulle stå kvar i Charlys lägenhet. Hemgåvan skulle förvaltas av en nämnd och de pengar som kom in vid försäljning av övriga föremål skulle ingå i Hemgåvan. Ur denna fond skulle Charlys kusiner, om de kom på obestånd kunna söka pengar. Enligt hörsägen skulle även dessa släktingar kunna få flytta in på gården i Charlys rum om de kom på obestånd.
Från Chaly Fagers tid på gården och ända fram till 1980-talet drevs och sköttes gården av olika arrendatorer. Fram till 1960-talet så bodde arrendatorn på gården och gården kunde hållas i bra trim. När sedan enbart marken och ladan arrenerades ut fick Hushållningssällskapet en del beskymmer för att inte gården/boningshuset skulle förfalla. Under några år hyrdes huset/övervårningen ut till sommargäster. 1980 tog Onsala hembygdsgillet över driften av gården.
Apelröd idag
Gården är en stiftelse och en gåva av Hallands Hushållningssällskap. Stiftelsen förvaltas sedan 2002 av Onsala hembygdsgille. Fastigheten är en jordbruksfastighet på totalt 31 ha. Uppdelat på 11 ha åkermark, 16 ha skog och 4 ha övrig mark. Det finns tre byggnader varav en mangårdsbyggnad. Mangårdsbyggnaden är uthyrd till Onsala hembygdsgille och är delvis ett hembygdsmuseum. Jakten är utarrenderad till en privatperson och jordbruks- och skogsmarken drivs i egen regi av förvaltningsnämnden. Avkastningen från gården används till att hålla den i gott skick och till att dela ut stipendier av lämplig storlek enligt Charly Fagers testamente.
Charly Fagers arbetsrum 1956
Interniör på Apelröd 1968
Bild från Skällared med Apelröd i förgrunden 1970.
Foto: Åke Ström
Interniör på Apelröd 2019
Apelröd 1981.
Länk till: Onsala hembygdsgille
Badlivet på Utholmen
Copyright © All Rights Reserved - maneta.linger@gmail.com - www.onsalashistoria.se