Kaptensgårdar i Onsala
Knapegården, Mårtagården, Apelröd och Karsegården
Besök en Kaptensgård
Mårtagården och Apelröd är två kaptensgårdar som är öppen för allmänheten. Gårdarna drivs av var sin stiftelse och ordnar diverse event under året. Onsala hembygdsgille har också sin verksamhet på Apelröd.
Av Onsalas ungefär 145 gårdar kan cirka 50 kalla sig kaptensgårdar som är ett begrepp som kom till under 1900-talet. De flesta gårdarna i Onsala ligger på samma plats som de gjorde när vi var danskar på 1600-talet. En kaptensgård skall enligt definitionen bland annat ha bebotts av kaptener i flera generationer. Många av dessa vackra gårdar, ibland inbyggda, med kakelugnar, takmålningar och andra utsmyckningar var förmodligen enbart en ryggåsstuga med uthus från början.
Kaptenerna som var ute på många långa resor blev kulturellt intresserade och köpte bland annat med sig fina tyger och möbler hem från utlandet. Även om kaptenerna var borta långa perioder var gården tvungen att skötas och ge inkomst.
Detta fick kaptenshustrun göra. Hon hade fullmakt att sköta det ekonomiska och drev oftast gården, utan att ta aktiv del i jordbruket, tillsammans med en hältenbrukare. Då skall man tänka på att under denna period hade kvinnor ingen rösträtt och fick normalt sett inte själva ha ansvar över sin ekonomi.
Hälftenbrukaren skötte jordbruket, som om det var hans egna, körde bland annat kaptenshustrun med familj till kyrkan och lönen var hälften av avkastningen. Hälftenbrukaren och hans familj bodde oftast på gården där de arbetade.
Köket på Mårtagården.
Kakelugn från 1700-talet på Mårtagården.
Kakelugn på Knapegården. Foto: Axel Natt och Dag
Sjökapten C.S. Anderson på Karsegården köpte detta piano på världsutställningen i London 1862.
Apelröd
Dörrgångjärn på Knapegården:
Foto: Axel Natt och Dag
Takmålning på gårde Gatan.
Sikens gård
Häcklehagen
Staregården
Rösans gård
Badlivet på Utholmen
Lyngås gård
Prästgården
Copyright © All Rights Reserved - maneta.linger@gmail.com - www.onsalashistoria.se